Choď na obsah Choď na menu
 


Chemes podal návrh na konkurz,mesto a štát riešia teplo pre obyvateľov

22. 5. 2024

Spoločnosť Chemes, ktorá je vlastníkom priemyselného parku a výrobcom tepla v Humennom, podala návrh na konkurz. Tento krok odôvodňuje výpadkom tržieb spôsobeným prebiehajúcim sporom so spoločnosťou Východoslovenská energetika (VSE). Ako uviedol primátor Humenného Miloš Meričko, mesto skutočnosť, že výrobca tepla v Humennom podal na seba konkurz, rešpektuje. Išlo podľa neho o dlhodobo neudržateľný problém.  

Situáciu komplikuje aj skutočnosť, že Chemes je jediným výrobcom tepla v Humennom, ktorý dodáva teplo do domácností a firiem v rámci priemyselného parku. To vyvolalo obavy z možného narušenia dodávok tepla pre obyvateľov mesta a priemysel. V reakcii na tieto obavy vedenie mesta pri hľadaní riešenia úzko spolupracuje s Ministerstvom hospodárstva SR, Úradom pre reguláciu sieťových odvetví a štátnym holdingom MH Teplárenský.

Primátor mesta Miloš Meričko uprednostňuje prevzatie MH Teplárenský holding ako nového výrobcu tepla z dôvodu potreby stabilného a spoľahlivého dodávateľa. Navrhovaná legislatíva, ktorá je už schválená, umožní novému dodávateľovi prevádzkovať zariadenia Chemesu a vyrábať teplo pre obyvateľov mesta a firmy v rámci priemyselného parku. Tento krok sa považuje za zásadný krok k vyriešeniu krízy a zabezpečeniu pokračujúcej prevádzky priemyselného parku.  

Chemes naopak zdôraznil, že podanie návrhu na konkurz nemusí znamenať okamžité ukončenie činnosti spoločnosti a prerušenie dodávky tepla či energie. Spoločnosť intenzívne pracuje na predchádzaní krízovému scenáru a ochrane pracovných miest vyše 100 zamestnancov, ako aj približne 1500 pracovných miest v spoločnostiach pôsobiacich v Priemyselnom parku Chemes. Predstavenstvo Chemesu konštatovalo, že zachovanie týchto pracovných miest je kľúčové vzhľadom na vysoko špecializovanú pracovnú silu a jej skúsenosti s prevádzkovaním výroby tepla a médií v špecifickom prostredí priemyselného parku.

Spoločnosť sa zaviazala nájsť riešenie, ktoré zabezpečí pokračovanie prevádzky priemyselného parku a zachovanie pracovných miest. Ján Kučeravý, konateľ Nexis Fibers, jednej zo spoločností pôsobiacich v rámci priemyselného parku, potvrdil, že pripravujú opatrenia na zmiernenie rizík vyplývajúcich zo vzniknutej situácie. Spoločnosť skúma možnosti, či bude pokračovať v odbere energií od Chemesu v scenári riadeného konkurzu alebo prejsť k novému dodávateľovi, ktorý bude dodávať energie po dohode s Chemesom a štátnymi orgánmi. Hoci existuje riziko, že v prípade nenájdenia riešenia môže dôjsť k nútenému odstaveniu prevádzky, Kučeravý zostáva optimistom, že riešenie sa nájde rýchlo.

Osud spoločnosti Nexis Fibers, ktorá zamestnáva 320 ľudí a ďalšie stovky zamestnancov u dodávateľov, visí na vlásku. Významnou prekážkou pri riešení krízy zostáva spor medzi Chemesom a VSE, ktorý sa točí okolo sumy 19 miliónov eur, ktorú Chemes dlhuje. Chemes odmieta preplatiť náklady na plyn a elektrinu spotrebované za posledné štyri mesiace roku 2022 s odvolaním sa na neférové ceny stanovené na burze. VSE naopak tvrdí, že Chemes napriek splneniu všetkých zmluvných záväzkov za energie nezaplatil. Súd rozhodol proti argumentom Chemesu a označil ich za neopodstatnené. Ako sa situácia vyvíja, mesto Humenné a spoločnosti pôsobiace v rámci priemyselného parku zatajujú dych a dúfajú v rýchle vyriešenie krízy. Osud stoviek pracovných miest a ďalšia prevádzka priemyselného parku visí na vlásku. 

 

zdroj: TASR, UI