Choď na obsah Choď na menu
 


V Jankovciach obnovujú vojnový cintorín

9. 7. 2024

Vojnový cintorín v Jankovciach je dojímavou pripomienkou ničivých následkov vojny a projekt obnovy má za cieľ nielen obnoviť fyzické miesto, ale aj vzdať hold vojakom, ktorí v konflikte prišli o život. Cintorín, ktorý patrí medzi menšie vojenské cintoríny v regióne, obsahuje hroby vojakov rôznych národností vrátane maďarskej, rumunskej, srbskej a ruskej.

Výskumná fáza projektu bola podľa Drobňáka kľúčová pri identifikácii mien vojakov pochovaných na cintoríne. "Mali sme prístup k archívom vo Viedni, Budapešti a Prahe, ktoré nám poskytli cenné informácie o vojakoch, ktorí bojovali a zomreli v tomto regióne," vysvetlil. Tím konzultoval aj s miestnymi historikmi a obyvateľmi, ktorí sa podelili o svoje poznatky a príbehy o vojne.

Pamätný pamätník, ktorý je určený na pamiatku všetkých padlých vojakov, ktorí zahynuli v Jankovciach, je patričnou poctou ich obete. Žulový monolit, ktorý váži cez dve tony, je doplnený tabuľou, ktorá nesie mená vojakov. Pamätník je obklopený murovanými prvkami zo žulových blokov a blokov, ktoré vytvárajú pocit slávnosti a úcty.

V blízkosti pietneho miesta je okrem pamätníka osadená aj informačná tabuľa, ktorá návštevníkom poskytuje informácie o histórii cintorína a o vojakoch na ňom pochovaných. Tabuľa je napísaná v slovenskom aj anglickom jazyku, vďaka čomu je prístupná návštevníkom z celého sveta.

Obnova vojnového cintorína v Jankovciach je výsledkom spoločného úsilia dobrovoľníkov, nadšencov a remeselníkov zo Slovenska a Poľska. Projekt je súčasťou cezhraničnej slovensko-poľskej iniciatívy, ktorej cieľom je zachovať a propagovať kultúrne dedičstvo regiónu. Projekt spojil jednotlivcov z rôznych prostredí a národností, ktorých spája spoločný cieľ uctiť si pamiatku tých, ktorí bojovali a zomreli v prvej svetovej vojne.

Obec Jankovce, ktorá sa nachádza v okrese Humenné, má bohatú históriu, ktorá siaha až do stredoveku. Počas 1. svetovej vojny obec obsadili ruské vojská a budova miestnej fary slúžila ako sídlo dôstojníkov. V škole a kostole bola zriadená poľná nemocnica, kde sa liečili ranení vojaci. Žiaľ, mnohí z týchto vojakov neprežili a boli pochovaní na miestnom cintoríne.

Vojnový cintorín v Jankovciach je nielen svedectvom histórie regiónu, ale aj spomienkou na ničivé následky vojny. Projekt renovácie je vhodnou poctou vojakom, ktorí prišli o život v konflikte, a slúži ako dojímavá pripomienka dôležitosti zachovania nášho kultúrneho dedičstva.

Projekt vyvolal aj obnovený záujem o históriu regiónu, mnohí miestni obyvatelia a návštevníci vyjadrili túžbu dozvedieť sa viac o udalostiach, ktoré sa odohrali v Jankovciach počas prvej svetovej vojny. Vojnový cintorín, ktorého dokončenie sa očakáva v najbližších mesiacoch, bude slúžiť ako cenný vzdelávací zdroj pre školy a komunity v regióne.

Záverom možno konštatovať, že obnova vojnového cintorína v Jankovciach je významným projektom, ktorý nielenže obnovuje významné historické miesto, ale zároveň vzdáva hold vojakom, ktorí prišli o život v prvej svetovej vojne. Projekt je dôkazom sily spolupráce a zapojenia komunity a slúži ako dojímavá pripomienka dôležitosti zachovania nášho kultúrneho dedičstva.  

 

zdroj: TASR, UIo, UIt