Choď na obsah Choď na menu
 


Nepozorný senior za volantom

16. 5. 2024

V stredu (15.5.) ráno  došlo na križovatke ulíc Jasenovská a SNP v Humennom k stretu auta s cyklistkou. 
Nepozorný 70-ročný vodič šoféroval auto a pri vojdení do križovatky nedal prednosť 48-ročnej cyklistke. Tá v dôsledku toho narazila do auta. 
Obaja účastníci dopravnej nehody boli podrobení dychovej skúške s negatívnym výsledkom. V dôsledku nehody utrpela cyklistka poranenia a musela byť ošetrená. 
Vo veci bolo začaté trestné stíhanie pre prečin ublíženie na zdraví. 

Incident vyvolal obavy o schopnosť starších občanov bezpečne riadiť vozidlá a či by sa nemali prijať prísnejšie opatrenia na zabezpečenie ich spôsobilosti za volantom. Nejde o ojedinelý incident, keďže bolo hlásených niekoľko prípadov, keď starší vodiči spôsobili nehody v dôsledku nepozornosti, zmätku alebo zlého úsudku. 

Podľa štatistík sú starší občania účastníkmi neúmerného počtu dopravných nehôd, často s ťažkými zraneniami alebo smrteľnými následkami. Medzinárodný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky uvádza, že v roku 2020 došlo len v EÚ k viac ako 7 000 úmrtiam vodičov vo veku 65 rokov a starších. To predstavuje ohromujúcich 18 % všetkých dopravných nehôd v danom roku. 

Odborníci poukazujú na celý rad faktorov, ktoré prispievajú k tomuto trendu, vrátane klesajúcej fyzickej kondícii a kognitívnych schopností, vedľajších účinkov liekov a dokonca aj chorôb súvisiacich s vekom, ako je Alzheimerova choroba alebo demencia. Okrem toho môžu seniori s väčšou pravdepodobnosťou jazdiť počas špičky alebo v hustej premávke, čím sa zvyšuje ich vystavenie sa nebezpečným jazdným podmienkam.  

V reakcii na tieto obavy niektoré jurisdikcie v EÚ zaviedli prísnejšie licenčné požiadavky pre starších vodičov vrátane povinných testov zraku, cestných skúšok a lekárskych hodnotení. Iní zaviedli vzdelávacie programy zamerané na seniorov so zameraním na techniky defenzívnej jazdy, bezpečnosť na cestách a riziká spojené s nepozorným riadením.   

Keďže populácia starne, je nevyhnutné nájsť rovnováhu medzi nezávislosťou seniorov a potrebou zabezpečiť verejnú bezpečnosť. Podporovaním povedomia, vzdelávania a zodpovednej jazdy môžeme pracovať na znížení počtu nehôd s účasťou starších vodičov a na vytvorení bezpečnejšieho dopravného prostredia pre všetkých.  

Policajný zbor v Humennom medzitým vyzýva všetkých účastníkov cestnej premávky, aby boli opatrní a vzájomne sa rešpektovali, najmä na križovatkách a v rizikových oblastiach. 

 

zdroj: Polícia SR, UI