Choď na obsah Choď na menu
 


V okrese Humenné odhalili 11 vodičov, ktorí nafúkali

8. 7. 2024

Počas dopravnej akcie v okrese Humenné policajti odhalili 11 vodičov pod vplyvom alkoholu. V pondelok ráno polícia vykonala viac ako 1500 dychových skúšok. Informuje o tom prešovská krajská polícia na sociálnej sieti.

"Všetci páchatelia nafúkali do jedného promile. Vodiči áut, ktorí nafúkali, prišli o vodičský preukaz a ďalšia jazda bola zakázaná," ​​dodala polícia.

Upozornili tiež, že za jún v okrese Humenné bolo zaznamenaných päť dopravných nehôd, kde bol účastník pod vplyvom alkoholu. "Traja sa aj zranili. U siedmich vodičov motorových vozidiel bolo zistené aj prekročenie jedného promile, čím sa dopustili prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky," spresnili.

Podľa štatistík sú najrizikovejší vodiči do 23 rokov a vodiči nad 68 rokov. Tieto vekové skupiny boli identifikované ako náchylnejšie k bezohľadnému správaniu, respektíve u starších je značne znížená schopnosť promptne reagovať a polícia prijíma mimoriadne opatrenia na ich vzdelávanie a monitorovanie.

V Prešovskom kraji plánuje polícia pokračovať v akciách zameraných na odhaľovanie vodičov pod vplyvom alkoholu a drog. Polícia sa zaviazala zabezpečiť bezpečnosť na cestách a znížiť počet nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu. V rámci svojho úsilia budú pravidelne vykonávať dychové skúšky a previerky triezvosti na strategických miestach, vrátane frekventovaných križovatiek.

Okrem vymáhania sa polícia zameriava aj na vzdelávanie a osvetu. Spolupracujú s miestnymi školami a komunitnými skupinami, aby vzdelávali mladých ľudí o nebezpečenstvách šoférovania pod vplyvom alkoholu. 

Polícia vyzýva vodičov, aby prevzali zodpovednosť za svoje činy a uprednostnili bezpečnosť na cestách. "Jazda pod vplyvom alkoholu je závažným priestupkom, ktorý môže mať devastačné následky," uviedol policajný hovorca. "Sme odhodlaní urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme zabránili nehodám a zachránili životy."

Polícia zároveň vodičom pripomína, že následky jazdy pod vplyvom môžu byť vážne. Okrem straty vodičského preukazu hrozí páchateľom pokuta, väzenie a dokonca aj trestné stíhanie. Navyše, emocionálne zaťaženie obetí a ich rodín môže byť obrovské.

V snahe ešte viac odradiť vodičov od sadnutia si za volant po požití alkoholu, polícia skúma nové technológie, ako sú mobilné jednotky na testovanie dychu a pokročilé zariadenia na testovanie triezvosti. Tieto nástroje im umožnia rýchlejšie a presnejšie odhaliť opitých vodičov a vyradiť ich z cesty skôr, ako by mohli spôsobiť škodu.

Polícia tiež spolupracuje s miestnymi úradmi na zlepšení cestnej infraštruktúry a dizajnu, aby bola bezpečnejšia pre všetkých účastníkov cestnej premávky. To zahŕňa implementáciu bezpečnostných opatrení, ako sú rýchlostné kamery, opatrenia na upokojenie dopravy a zlepšenie osvetlenia a značenia.

Počas sa letných mesiacov je polícia pripravená na zvýšenú intenzitu dopravy a súvisiace riziká. Vyzývajú vodičov k opatrnosti a zodpovednosti a dávajú prednosť bezpečnosti na cestách.

Záverom možno povedať, že polícia pristupuje komplexne k riešeniu problematiky jazdy pod vplyvom v Prešovskom kraji. Prostredníctvom presadzovania, vzdelávania a informovanosti sa snažia znížiť počet nehôd a zachrániť životy. Spoluprácou môžeme urobiť naše cesty bezpečnejšími pre všetkých. 

 

zdroj: TASR, Polícia SR, UIt