Choď na obsah Choď na menu
 


Mimoriadny oznam - pohyb medveďa hnedého

8. 5. 2024

Ďalšieho medveďa zachytila kamera na východnom Slovensku, čo vyvolalo medzi miestnymi obyvateľmi a úradmi obavy. V okolí obce pri Humennom sa v noci z pondelka na utorok pohyboval medveď. Len 200 metrov od obývanej časti ho zachytila fotopasca.

Obec upozornila občanov na svojej oficiálnej stránke. „Oznamujeme občanom a návštevníkom obce, že dňa 6. mája od cca 20:30 do 7. mája do 03:00 bol zaznamenaný pohyb medveďa hnedého fotopascou v katastrálnom území obce Porúbka na lúke mimo obývaného územia, konkrétne v lokalite Cvirik. Zároveň nie je vylúčený výskyt a pohyb medveďov v iných lokalitách.“

Starosta vyzval obyvateľov a verejnosť, aby v rámci ochrany zdravia a bezpečnosti zvýšili ostražitosť v lese, na lúkach a v okolí domov s cieľom minimalizovať možnosť stretnutia s medveďom! "Je nevyhnutné prijať potrebné opatrenia, aby sa predišlo prípadným konfliktom medzi ľuďmi a medveďmi," zdôraznil starosta.

Ako informovala hovorkyňa Štátnej ochrany prírody Kristína Bocková, podľa záznamov fotopasce išlo o mláďa medveďa do troch rokov. Ide o prvú správu o výskyte medveďa v tejto lokalite. Preto sa domnieva, že medveď len prechádzal. "Výskyt medveďa v oblasti nie je nezvyčajný vzhľadom na blízkosť Karpát, známeho biotopu medveďa hnedého," vysvetlila Bocková.

Štátna ochrana prírody odporučila obyvateľom, aby prijali opatrenia na zabezpečenie svojich odpadkových košov a krmiva pre domáce zvieratá, pretože medvede priťahujú ľahké zdroje potravy. „Jednoduchými opatreniami, ako je ukladanie odpadu do kontajnerov odolných voči medveďom a odstraňovanie potenciálnych atraktantov, môžeme minimalizovať riziko stretnutia s medveďmi,“ dodala Bocková.

V posledných rokoch narastá trend pozorovania medveďov na východnom Slovensku, najmä v Prešovskom a Košickom kraji. Odborníci to pripisujú zvyšujúcej sa populácii medveďov v Karpatoch a rozširovaniu ich biotopu.

Štátna ochrana prírody vydala aj usmernenia pre obyvateľov, ako reagovať v prípade stretnutia s medveďom. "V prípade spozorovania medveďa je nevyhnutné zachovať pokoj a nepribližovať sa k medveďovi. Namiesto toho pomaly cúvať a opustiť priestor," radí doktor Peter Švec, odborník na divokú zver.

Miestne úrady sa medzitým zaviazali zvýšiť dohľad v oblasti a úzko spolupracovať s odborníkmi na divokú zver pri monitorovaní pohybu medveďa. „Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme zaistili bezpečnosť našich občanov a návštevníkov a zároveň rešpektovali prirodzené prostredie týchto nádherných tvorov,“ povedal starosta.

Keďže prítomnosť medveďa v oblasti naďalej vyvoláva záujem a obavy, obyvateľom sa odporúča, aby zostali ostražití a prijali potrebné opatrenia, aby sa predišlo akýmkoľvek potenciálnym konfliktom. Spoločnou prácou môže komunita zabezpečiť bezpečné a harmonické spolunažívanie s divokou prírodou Slovenska.  

 

zdroj: TASR, obec Porúbka, Štátna ochrana prírody