Choď na obsah Choď na menu
 


Medveď naháňal strach ľuďom v ďalšej obci

9. 5. 2024

V obci Topoľovka sa pohyboval medveď. Podľa ochranárov netreba robiť paniku, miestni sa však prechádzkam nad dedinou začali vyhýbať.

"Prestali sme chodiť na huby, černice, aj bylinky, kravu musíme kontrolovať a večer sa obzeráme, či ho niekde pri dome nezbadáme." reaguje starosta Topoľovky Štefan Ladičkovský, ktorý medveďa nahlásil zásahovému tímu. 

Podľa obyvateľov sa v obci medvede pohybovať nezvykli. "Nemali sme tu nikdy predtým výskyt, toto bol prvý spozorovaný medveď, že vraj bol taký mladší, mohol mať 2 až 3 roky." ďalej pokračuje starosta.

Podľa obyvateľov Topoľovky medveďa mohli prilákať kone na neďalekom ranči. "Videli ho tu, aj tam ako kone majú." tvrdí obyvateľka, starosta dodáva, "Sú tu koníky na ranči, možno aj to je lákadlom pre tohto medveďa."  

Pre výskyt medveďa sú na pozore aj miestni chovatelia dobytka. Adriana spolu s deťmi pomáha príbuzným s hospodárstvom.
"Kvôli medveďovi musíme kontrolovať kravu častejšie, vždy sú s nami pre istotu psy, predsa je to nebezpečná situácia. Aj známi ho videli, keď sa boli povoziť na koňoch."  

Podľa ochranárov nie je na mieste panika. Napriek tomu miestni po všetkých správach o tom, koľko ľudí medvede zranili len za posledné týždne hovoria, že lesom sa teraz radšej vyhnú. Bol kontaktovaný odbor životného prostredia na okresnom úrade, CHKO Karpaty a zásahový tím, ktorý starostu informoval o ďalších pokynoch.

Obyvateľka Topoľovky ešte poznamenala: "Chodím rada do lesa, ale keď niekedy sa hovorilo, že ticho ticho, aby sme nezobudili lesnú zver a teraz opačne, tak teraz neviem, so zvončekmi budeme chodiť do lesa?"  

 

zdroj: Noviny.sk/TV JOJ, TASR, UI