Choď na obsah Choď na menu
 


Najkrajší BETLEHEM z papiera, plastelíny, dreva...

12. 12. 2023

Predvianočný čas má v Mestskom kultúrnom stredisku každoročne príchuť súťaže zameranej na umenie rôzneho druhu – výroba pohľadnice, ozdoby či napísanie básne alebo príbehu. Tentokrát bola téma najkrajší betlehem z dielne žiakov základných škôl. Kritériá boli jednoduché: maximálna veľkosť 50×50×50 cm vo formáte 3D a ozdobený podľa vlastnej fantázie. A veruže, tej sa medze nekládli. Kreatívni tvorcovia siahli po širokej škále materiálov, farieb aj tvarov.

Zapojili sa štyri školy – ZŠ Kudlovská, ZŠ Pugačevova, ZŠ SNP a ZŠ s MŠ Podskalka, vystavených prác bolo dovedna 18. Školáci pracovali samostatne, v menších skupinkách alebo aj celá trieda.

„Účasť bola hojná, čo si zaslúži pochvalu. Oceňujem všetky nápady aj práce. Chcem vyzdvihnúť žiakov zo Základnej školy s materskou školou Podskalka, ktorí išli cestou tradičnej tvorby. Všetky postavy boli ručne nakreslené a vymaľované. Použili napríklad rolky z papiera, výkresy alebo seno,“ zhodnotila Tatiana Hájniková z Mestského kultúrneho strediska.

Aj pri ostatných dielkach sa vynímali prírodné materiály – drevo, kôra, mach, kamene, šišky. Zastúpené boli rôzne techniky, od maľby s vodovými farbami až po plastelínu, hlinu, sklo, pri výrobe postáv sa využili textílie, polystyrén, ale tiež mikroténové vrecká, vata, kartón či špagát.

Odmenu dostal každý účastník. Betlehemy budú autorom skrášľovať príbytky alebo triedy v školách.  

 

zdroj: MsÚ Humenné, MsKS Humenné