Choď na obsah Choď na menu
 


Spevák Marcel Palonder oslávi 60 rokov

3. 2. 2024

Marcel Palonder, uznávaný spevák, skladateľ, hudobník a producent, oslávil 3. februára 60. narodeniny. Narodil sa v roku 1964 v Humennom a už od útleho detstva študoval hru na klavíri, kompozíciu a dirigovanie na Konzervatóriu v Bratislave. Jeho hudobná cesta sa začala v roku 1987 založením skupiny Mandragora, ktorá svojimi očarujúcimi vystúpeniami uchvátila divákov po celom Československu.

Po pôsobení vo Francúzsku, kde sa venoval aj opernému spevu v Monaku, sa Marcel Palonder v roku 1991 vrátil na Slovensko. Nezaspal na vavrínoch, ale v nasledujúcom roku založil hudobnú skupinu Accident's Happen, kde predviedol svoju všestrannosť. umelca.

V roku 1992 zaznamenal Palonder významný míľnik vo svojej kariére vydaním albumu „Cudzinec v tvojom srdci,“ v spolupráci s uznávaným skladateľom a producentom Gabom Dušíkom. Tento album obsahoval hity ako „Neznáma“, „Láska“, „Čo tu sa hra“, „Marlen“ a „Amerika“, čím sa upevnil jeho status hudobnej sily, s ktorou treba počítať.

Palonderov vplyv presiahol hranice Slovenska, o čom svedčí aj jeho reprezentácia krajiny na súťaži Eurovízia v roku 1996. Jeho interpretácia piesne „Kým nás máš“, ktorú zložil Juraj Burian s textom Jozefa Urbana, mu vyniesla pôsobivé 18. miesto. miesto v prestížnej súťaži, čím sa stal doposiaľ najúspešnejším slovenským interpretom.

Multitalentovaný umelec je oslavovaný nielen pre svoje hudobné umenie, ale aj pre svoje divadelné úspechy. Od účinkovania v muzikáloch ako Hamlet až po predvádzanie svojich hereckých schopností v slovenskom spracovaní „Krysařa“ od Daniela Landu Palonder neustále posúva umelecké hranice.

V posledných rokoch Palonder naďalej zanecháva nezmazateľnú stopu v hudobnom priemysle. Od spolupráce so skupinou Deep'n Space od roku 2005 až po vydanie albumov „Vianoce 2012“ v roku 2012 a „Posledné tango“ v roku 2016 neustále podáva strhujúcu a emotívnu hudbu. Okrem toho jeho účasť na albume „Rudi Kürth a Priatelia“, vydanom v auguste 2022, svedčí o jeho pretrvávajúcom vplyve.

Umeleckým talentom je opradená aj Palonderova rodina, jeho brat František Palonder exceloval ako režisér, scenárista a dramatik a jeho synovec Tomáš Palonder ako herec a spevák.

60. narodeniny Marcela Palondera sú oslavou nielen jeho pozoruhodnej kariéry, ale aj trvalého vplyvu na slovenskú hudobnú a umeleckú scénu. Jeho odkaz naďalej inšpiruje a rezonuje u divákov, vďaka čomu sa stal skutočnou ikonou tohto odvetvia.

 

zdroj: tasr, HumennINFO