Choď na obsah Choď na menu
 


Žltačka v okrese Humenné

6. 12. 2023

Hygienici evidujú v okrese Humenné 14 prípadov vírusovej hepatitídy typu A (VHA). Ako uviedla regionálna hygienička z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Humennom Lenka Lesňáková, ochorenia sa vyskytli v marginalizovaných rómskych komunitách v obci Slovenská Volová a humenskej mestskej časti Podskalka.

"V ohnisku nákazy boli vydané lekárske dohľady na VHA u rodinných kontaktov a kontaktov na základnej škole v Slovenskej Volovej a Podskalka. V súvislosti s výskytom ochorení u školopovinných detí v obci Slovenská Volová bolo Základnej škole v obci Ohradzany a Základnej škole Podskalka nariadené vykonávať pravidelnú účinnú dezinfekciu priestorov," uviedla Lesňáková.

Rovnako bol podľa jej slov o výskyte ochorení VHA oboznámený autobusový dopravca s tým, že je potrebná dôkladná dezinfekcia priestorov autobusov, najmä kontaktných plôch, a poučenie vodičov autobusov o potrebe častej a dôkladnej dezinfekcie rúk najmä pri kontakte s hotovosťou. RÚVZ v Humennom v súvislosti s výskytom ochorení vydal dve vyhlášky, ktorými boli nariadené spomenuté opatrenia. V šetrení v ohnisku nákazy sa podľa Lesňákovej naďalej pokračuje. 

 

Slovenská pošta prijíma pre žltačku v Prešovskom kraji opatrenia. 

Slovenská pošta (SP) prijíma v súvislosti so šírením žltačky typu A v Prešovskom kraji opatrenia na ochranu klientov a zamestnancov. Informovala o tom hovorkyňa SP Iveta Dorčáková.

Ako povedala, keďže Krajský regionálny úrad verejného zdravotníctva (KRÚVZ) v Prešove potvrdil epidemický a sporadický výskyt ochorenia na vírusovú hepatitídu typu A (VHA) v niektorých obciach v regióne, pošta v danej oblasti prijíma opatrenia na ochranu klientov a zamestnancov.

"Pracovníci pôšt a poštoví doručovatelia prichádzajú každodenne do priameho kontaktu s občanmi a priestory pôšt sú každý deň navštevované množstvom klientov, preto pošta zvyšuje frekvenciu dezinfekcií klientskych i neklientskych priestorov a ponúka svojim zamestnancom z ohrozených oblastí bezplatné očkovanie proti tomuto ochoreniu," uviedla Dorčáková.

Hygienici aktuálne evidujú v okrese Humenné 14 prípadov VHA. Ochorenia sa vyskytli v marginalizovaných rómskych komunitách v obci Slovenská Volová a humenskej mestskej časti Podskalka.

KRÚVZ v Prešove eviduje nárast počtu chorých na VHA. Dôvodom je vznik nových ohnísk v obci Víťaz v okrese Prešov a v obci Olejníkov v okrese Sabinov. K utorku (5. 12.) hygienici v okrese Prešov evidovali 276 prípadov a aktívnych bolo päť ohnísk v piatich obciach s počtom 216 ochorení.  

 

zdroj: tasr, RÚVZ, ereport, unsplash