Choď na obsah Choď na menu
 


„ZAČNITE S VYSŤAHOVANÍM!“ odznelo pred 79 rokmi

28. 8. 2023

Prešlo už 79 rokov, keď slovenský národ v pohnutých vojnových rokoch, zmietaný hľadaním vlastnej cesty, vykročil historicky správnym smerom.
29. augusta 1944 sa Slováci rozhodli skoncovať s protifašistickou orientáciou. Otvoreným bojom dokázali, že sa hlásia k demokratickým a humánnym tradíciám. Slovenské národné povstanie (SNP) bolo najvýznamnejším revolučným vystúpením Slovákov v doterajšej histórii.

Medzi nami je už málo pamätníkov a priamych účastníkov týchto revolučných dní, ale ich žijúci rodinní príslušníci a historické záznamy svedčia o hrdinstve v tomto boji, kde sa prejavila hrdosť slovenského národa a jeho odhodlanie ubrániť si slobodu.

Posolstvo Slovenského národného povstania oživili aj Humenčania. Pri Pamätníku vďaky vzdali úctu primátor mesta Miloš Meričko, viceprimátor Ondrej Babjarčík, prednostka Okresného úradu Silvia Cukrovaná, prednostka Mestského úradu Jana Vasilcová, člen Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) a predseda Oblastného výboru SZPB v Humennom Benjamín Blaha, tajomníčka Oblastného výboru SZPB Gabriela Rosičová. Tiež rodinní príslušníci priamych účastníkov SNP, členovia SZPB, poslanci Prešovského samosprávneho kraja, poslanci Mestského zastupiteľstva v Humennom, predstavitelia štátnej správy, organizácií, podnikov a inštitúcií na území mesta Humenné. Zástupcovia politických strán, zamestnanci miestnej samosprávy, riaditelia humenských škôl i ďalší, ktorí si chceli pamätný deň uctiť.

Na pietnej slávnosti venovanej hrdinom 79. výročia SNP sa o dôstojná priebeh zaslúžili Mestský dychový orchester Chemlon, Spevácky zbor humenských učiteľov a členky Zboru pre občianske záležitosti Mesta Humenné.

Pred 79 rokmi zaznelo: „Začnite s vysťahovaním!“
Ďakujeme! 

zdroj: MsÚ Humenné